Zetwijzen | Tips & Tricks | Bubble Tea

Wat is bubble tea?

Een Bubble tea is ontstaan in Taiwan in de jaren '80. Oorspronkelijk is het een combinatie van zwarte thee, melk, een siroop en 'tapioca pearls'. Dit laatste is wat kenmerkend is voor een Bubble tea, de aanwezigheid van tapioca pearls. Het zijn balletjes met een gelei-achtige structuur welke je op kunt zuigen met een rietje.
Het zou logisch zijn dat hier de naam Bubble tea vandaan komt maar dat is niet het geval. De Bubble tea werd oorspronkelijk gemaakt in een cocktailshaker. Door het shaken ontstond er een foamlaagje in het glas bij het uitschenken. Aan dit foamlaagje dankt de Bubble tea zijn naam.

Jasmine Strawberry Bubble Tea - door Sander Kriek

In mei 2011 deed ik mee aan de wedstrijd 'Dutch Tea Championship 2011' op de beurs Beleef koffie | Beleef thee in Utrecht. Mijn zelf verzonnen creatie was een Bubble tea gemaakt van een jasmijn/amandelmelk gemengd met aardbeien en Manuka honing, met op de bodem tapioca pearls en als topping een schuim van kokosnoot. Ik wilde een zo gezond mogelijke versie maken omdat het origineel nogal van de siropen en poedertjes is.
Hier het recept. Voor 4 Bubble tea's

De jasmijn/amandelmelk

 1. Laat 100 gram blanke amandelen een nacht weken in water. Giet de amandelen af en doe ze in een blender. (door de amandelen te laten weken worden ze lichter verteerbaar, de Bubble tea makkelijker te drinken!)
 2. Zet van 10 gram jasmijnparels (of een andere jasmijnthee) en een klein beetje gekookt water (genoeg om te kunnen trekken) jasmijnthee. Wacht zo'n 10 minuten en giet het dan af. Vul tot 800 ml aan met ijsblokjes zodat het gelijk afgekoeld is.
 3. Doe de jasmijnthee samen met wat (himalaya) zout bij de amandelen. Zet de blender een minuut aan en schenk het mengsel door een kaasdoek. Ik heb zelf een héle fijne theezeef gebruikt en dat ging ook prima. Je hebt nu een hele mooie en héle gezonde basis voor een Bubble tea.

De pearls

 1. Ik heb zelf de tapioca pearls in Duitsland gekocht bij bubbletea24.eu. Ze zijn groot en worden zwart van kleur als je ze gekookt hebt. Zo zie je ze goed zitten en zie je ze door het rietje gaan. Ik ben ze in Nederland nog niet tegengekomen. Bestel hier ook je (doorzichtige!) dikke rietjes of kijk op e-bay voor rietjes met een gekleurd streepje.
 2. Kook ongeveer 25 gram droge parels per persoon, dus in dit geval 100 gram. Op de verpakking staat 25 minuten als kooktijd maar dat vind ik zelf te kort. Je kunt het wel doen maar dan na 25 minuten het gas uitdraaien en dan de parels nog eens 25 minuten laten staan in het hete water. Of gelijk zo'n 45-50 minuten laten koken. In een ruime hoeveelheid water want het wordt een slijmerig geheel!
 3. Daarna kun je de parels afgieten, koud spoelen en bewaren in een siroop. Ik had m'n siroop gemaakt van een osmanthusthee met wat agavesiroop.
 4. In principe zijn ze nu klaar. Wanneer je de parels nu zou eten zijn ze 'chewy' oftewel gummi-achtig. Ik was zelf erg blij dat ik ontdekte de parels veel lekkerder te vinden door ze een dag te laten staan.  Zo blijven ze heel en stevig maar ook kauwbaar. Buiten de koelkast! Anders worden ze bikkelhard. Mocht je dit willen doen dan is er een extra punt om op te letten:
 5. De parels nemen het vocht waarin ze bewaard worden in zich op. Na een dag worden ze er dus alleen maar beter van, maar zet de parels dan wel nét onder in de siroop. Even roeren voor gebruik, ik had net voor de wedstrijd nog wat siroop toegevoegd zodat ze minder aan elkaar plakten.

Het kokosschuim

Voor het kokosschuim heb ik gebruik gemaakt van een Kidde, zo'n slagroomspuit met een gaspatroon. Een alternatief  voor als je niet zo'n apparaat hebt moet je zelf verzinnen :)

 1. Koop een bruine kokosnoot. Wil je het makkelijk, koop dan een blikje van 400 ml en ga naar stap 4. Hak de kokosnoot in stukken en zorg dat je uiteindelijk alleen het wit overhoudt.
 2. Doe dit in een blender en voeg wat water (Spa blauw voor het idee) toe en zet de blender aan, het zal een dikke pap worden.
 3. Giet dit mengsel door een kaasdoek. Je hebt nu kokosmelk vers gemaakt! Maak zo'n 400ml kokosmelk. Je kunt het proces nog eens herhalen om er een curry van te maken. Het restant is kokosrasp met echter wat weinig smaak.
 4. Laat 4 blaadjes gelatine een paar minuten weken in water
 5. Doe een klein beetje kokosmelk in een pan, voeg zo'n 60 ml agavesiroop toe en laat het warm worden. Wanneer warm, los er dan de 4 blaadjes gelatine in op. De rest van de kokosmelk toevoegen en in de Kidde doen. Gaspatroon er in leeg laten lopen en een nacht in de koelkast zetten.

De aardbei smoothie

Doe de 800 ml jasmijn/amandelmelk met zo'n 500 gram aardbeien in de blender samen met 2 eetlepels manuka honing (kan ook een andere honing zijn maar ik vind Manuka honing één van de mooiste honingen ter wereld). Ik probeer zelf altijd biologische aardbeien te krijgen. Je kunt ook diepvries nemen, zelf spelen met de zoet/zuur verhouding.

De garnering

Je kunt verschillende producten gebruiken om een leuke garnering te krijgen:

 • chocolade bolletjes (maar niet zo gezond)
 • raw chocolate (maar misschien iets te hard en vreemd voor de meeste)
 • ananas-aardbeien. Een leuk nieuw product van een heel oud ras van een Nederlandse teler, gewoon bij de AH
 • blauwe bessen. Mijn favoriet, gezond, lekker en ze lijken op de parels!

De Bubble tea maken

Je hebt nu alles wat nodig is voorhanden. Neem een mooi hoog glas. Doe er een laag pearls in samen met een rietje. Schenk met de aardbeien smoothie het glas tot driekwart vol en spuit er (voorzichtig) het kokoschuim op. Afmaken met je garnering en klaar!
Een leuke manier om thee te drinken en een makkelijke manier om iets gezonds binnen te krijgen. En als je er niets aan vindt is het dikke rietje uitermate geschikt om de pearls heel erg ver mee weg schieten :)

Sander Kriek

 


Onze sponsors

ServiceFactory.nlBredemeijer GroupThe Coffee FactoryBarista MobileJ.LensenMaison Blanche Dael